UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
cpr certification online
cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification online

   Menu Mądra Sówka    (09.03-13.03.2020)

Poniedziałek

Śniadanie:

Ser żółty – mazdamer, ogórek kiszony, bułka kajzerka, masło, herbata owocowa (1,7 )

Obiad:

Zupa: Jarzynowa na wywarze drobiowym z kaszą kuskus (na zasmażce) (1,9)

Danie główne: Gyros z piersi kurczaka, warzywa gotowane z delikatnym sosem czosnkowym (na bazie jogurtu naturalnego), ryż paraboliczny, kompot (7)

Podwieczorek:

Wędlina drobiowa, pomidor, chleb razowy, masło, herbata owocowa (1,7)

Wtorek

Śniadanie:

Płatki kukurydziane na mleku, powidła śliwkowe, wek, masło, herbata owocowa, owoc (1,7 )

Obiad:

Zupa: Pomidorowa na wywarze warzywnym z makaronem (łezki), marchewką i zieloną pietruszką (zabielana) (1,3,7)

Danie główne: Medaliony z indyka w sosie porowym (zabielany), kluseczki śląskie (drobne), surówka zimowa (kapusta biała, cebulka, marchew) (drobno siekana), kompot (1,3,7)

Podwieczorek:

Serek waniliowy, wafle kukurydziane, owoc (1,7)

Środa

Śniadanie :

Szynka wieprzowa, ogórek zielony, chleb wieloziarnisty, masło, herbata owocowa (1,7, 11 )

Obiad:

Zupa: Barszcz czerwony (zabielany) na wywarze wieprzowym z ziemniakami i jajkiem (7,3)

Danie główne: Kluski na parze z musem jagodowo-bananowym, kompot (1,3,7)

Podwieczorek :

Pasta w pomidorem i koperkiem (ser biały, pomidor, koperek), chleb wiejski, masło, herbata owocowa (1,7 )

Czwartek

Śniadanie :

Polędwica sopocka, papryka, wek, masło, kawa zbożowa z mlekiem (1,7 )

Obiad:

Zupa: Ogórkowa z kasza jaglaną na wywarze warzywnym (zabielana) (7)

Danie główne: Filet drobiowy w panierce, ziemniaki, marchewka z jabłkiem, kompot (1,3,7)

Podwieczorek :

Bułka drożdżowa z serem, herbata czarna z cytryną, owoc (1,7,3)

Piątek

Śniadanie :

Ser biały – plastry, chleb wiejski, ogórek kiszony, masło, herbata owocowa (1,7)

Obiad:

Zupa: Krem kalafiorowy na wywarze warzywnym z flądrą i grzankami (zabielany) (4,7,1,9)

Danie główne: Jajko w sosie koperkowym, kasza bulgur, surówka z czerwonej kapusty (drobno siekana), kompot (1,3,7)

Podwieczorek :

Jogurt owocowy, herbatniki, owoc (1,7)

Informacje o obecności konkretnego alergenu podawane są w nawiasie przy danej potrawie.

 

 

 

 

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki szkolne – Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011,

z dnia 25 października 2011r.

które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat składników obecnych w serwowanej żywności oraz innych substancji mogących powodować alergie lub nietolerancje pokarmowe, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj „WYKAZ ALERGENÓW W ŻYWNOŚCI”.

ALERGENY W ŻYWNOŚCI:

  1. GLUTEN
  2. Skorupiaki i produkty pochodne;
  3. Jaja i produkty pochodne;
  4. Ryby i produkty pochodne;
  5. Orzeszki ziemne
  6. Soja i produkty pochodne;
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą);
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne;
  10. Gorczyca i produkty pochodne;
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg
    lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
  13. Łubin i produkty pochodne;
  14. Mięczaki i produkty pochodne;

 

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą
w codziennym jadłospisie.