Ślimaki kojarzą się nam ze śluzem i wywołują obrzydzenie,Pan Maciek przekonał nas że ślimaki to bardzo milutkie stworzenia.
Zobaczyliśmy kilka gatunków polskich ślimaków, takich które dzieci mogą spotkać na spacerze wokół szkoły czy przedszkolaa,a także ślimaki olbrzymie pochodzące z Afryki.Słuchaliśmy czy w muszlach dalej szumi morze. Wiemy juz po co ślimakom śluz i co można z niego zrobić. Dzieci uwielbiaja zajecia z Panem Maćkiem i kontakt z prawdziwymi okazami.
22 kwietnia na całym świecie świętujemy Dzień Ziemi, a nasze przedszkole razem z nimi. To właśnie jest czas, aby zastanowić się jak chronić nasz wspólny dom, naszą planetę - ZIEMIĘ. Nasze dzieci rozpoczęły ten dzień od multimedialnej podróży na planetę Ziemię. Podczas zajęć przedszkolaki dowiedziały się, jak dbać o środowisko i otaczającą nas przyrodę, a następnie w praktyczny sposób mogły wykorzystać swoją wiedzę dotyczącą segregowania śmierci, wkładając śmieci do odpowiednich pojemników. W nagrodę za wzorową pracę dzieciaki mogły samodzielnie wykonać ciasteczkową planetę Ziemię.
Madre Sówki na zajęciach przyrodniczych z panem Maćkiem szukały oznak wiosny . Dzieci miały możliwość zobaczyć malutkie pisklęta, kaczkę , kurkę,króliczka ,a nawet żabkę. Były jaja różnych ptaków , kwiaty i śpiewające ptaszki.
Grupa Lisków w marcu z ogromnym zaangażowaniem przygotowała tosty . Każdy uwzględnił w jego przygotowaniu takie składniki, jakie lubi. Oczywiście, największym powodzeniem cieszył się ser, ogórek, pomidor i szynka.
W naszym przedszkolu zajęcia kulinarne to już tradycja. Dzieci uwielbiają bawić się w małych kucharzy, tym razem nasza najmłodsza grupa postanowiła zrobić pyszne muffinki ,sprawiło to dzieciom wiele radości. Była to wspaniała zabawa w cukierników, ale i tak najlepsza była degustacja:) i zapach który unosił sie w calym przedszkolu.
Wiosno, wiosno, przybądź do nas… Mądre Sówki na zajęciach z kuchcikowa postanowiły powoli wejść w wiosenny klimat i przygotowały pyszną sałatkę. Składniki jakie wykorzystały to: szynka, starty ser żółty, papryka, kukurydza, szczypiorek oraz majonez. Wyszło pięknie i przepysznie ?