Menu Mądra Sówka
(12.05-16.05.25)
Poniedziałek
Śniadanie:
Twarożek ze szczypiorkiem, pasztet drobiowy, warzywo sezonowe, masło, chleb wiejski, herbata (1,7)
Obiad:
Zupa: Krem z kalafiora z grzankami (zabielany) (1,7)
Danie główne: Pyzy z mięsem polane masłem, woda z cytryną (1,3,7)
Podwieczorek:
Koktajl owocowo-warzywny na bazie jogurtu naturalnego, pałeczki kukurydziane (7)
Wtorek
Śniadanie:
Szynka wieprzowa, ser żółty – salami, warzywo, masło, chleb wieloziarnisty, herbata (1,7)
Obiad:
Zupa: Jarzynowa (zabielana) (7)
Danie główne: Duszona pierś z kurczaka w sosie brokułowym, ryż paraboliczny, surówka colesław (na bazie jogurtu), kompot (1,7)
Podwieczorek:
Twarożek z malinami, masło, mini brioszka, herbata (1,3,7)
Środa
Śniadanie:
Szynka wieprzowa, serek typu Almette, warzywo, masło, chleb kukurydziany, herbata (1,7)
Obiad:
Zupa: Z łupanego groszku z ziemniakami (-)
Danie główne: Makaron z białym serem i masłem, woda z cytryną i pomarańczą (1,3,7)
Podwieczorek:
Tosty z szynką i serem, warzywa krojone w słupki (1,7)
Czwartek
Śniadanie:
Płatki kukurydziane na mleku, dżem owocowy (niskosłodzony), masło, bułka grahamka – mini, owoc, herbata (1,7)
Bakalie
Obiad:
Zupa: Żurek z kiełbaską (zabielany) (1,7)
Danie główne: Krokiet z piersią z kurczaka, kaszą i warzywami, sos koperkowy, warzywa gotowane (marchewka, kalafior, brokuł), kompot (1,3,7)
Podwieczorek:
Babka cytrynowa, owoc, kakao (150ml) (1,3,7)
Piątek
Śniadanie:
Jajecznica ze szczypiorkiem, twarożek z rzodkiewką, warzywo, masło, chleb wiejski, herbata (1,3,7)
Obiad:
Zupa: Rosół z makaronem, marchewką i zieloną pietruszką (1,3,7)
Danie główne: Paluszki z fileta z mintaja, ziemniaki, marchewka z jabłkiem, woda z cytryną (4,1,3)
Podwieczorek:
Galaretka z owoców na agarze z kleksem jogurtowym, owoc (7)
Informacje o obecności konkretnego alergenu podawane są w nawiasie przy danej potrawie.