Menu Mądra Sówka
(22.04-26.04.24)
PONIEDZIAŁEK
Śniadanie:
Twarożek ze szczypiorkiem, warzywo sezonowe, masło, chleb wiejski, herbata (1,7)
Obiad:
Zupa: Grysikowa z warzywami i natką pietruszki (1,9)
Danie główne: Spaghetti bolognese (łopatka wieprzowa, pomidory, papryka, przyprawy), woda z cytryną (1,3)
Podwieczorek:
Mus owocowy b/cukru, biszkopty (1,3)
WTOREK
Śniadanie:
Szynka drobiowa, serek typu Almette, warzywo sezonowe, masło, chleb wieloziarnisty, herbata (1,7)
Obiad:
Zupa: Krem z brukselki (z włoszczyzną, czerwoną cebulą i ziemniakami) z grzankami (niezabielany) (1,9)
Danie główne: Duszona pierś z kurczaka w sosie śmietanowym, ziemniaki, buraki, kompot (1,3,7)
Podwieczorek:
Rogal maślany, miód, masło, kakao, owoc (1,3,7)
ŚRODA
Śniadanie:
Ser żółty – plastry, warzywo sezonowe, masło, chleb kukurydziany, herbata (1,7)
Obiad:
Zupa: Ogórkowa z kaszą jaglaną (zabielana) (7)
Danie główne: Knedle z jagodami polane masłem, woda z pomarańczą (1,3,7)
Podwieczorek:
Pasta drobiowa z twarogiem, warzywo sezonowe, masło, wek, herbata (1,7)
CZWARTEK
Śniadanie:
Płatki kukurydziane na mleku, dżem owocowy (niskosłodzony), masło, bułka grahamka – mini, owoc, herbata (1,7)
Obiad:
Zupa: Barszcz biały z ziemniakami (zabielany) (1,7)
Danie główne:Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem i ryżem, kompot (1)
Podwieczorek:
Jogurt naturalny z miksowanymi owocami, pałeczki kukurydziane (7)
PIĄTEK
Śniadanie:
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem, pasztet drobiowy, warzywo sezonowe, masło, chleb wiejski, herbata (1,3,7)
Obiad:
Zupa: Rosół z makaronem, marchewką i zieloną pietruszką (1,3,9)
Danie główne: Pulpecik rybny w sosie cytrynowym (zabielanym), ziemniaki, surówka z kapusty
kiszonej z marchewką, woda z cytryną (4,1,3,7)
Podwieczorek:
Babka z owocami, bawarka (1,3,7)
Informacje o obecności konkretnego alergenu podawane są w nawiasie przy danej potrawie.